Отпечатване - начинаещ фиалтелист

Форум на Съюза на Българските Филателисти

Главен форум => Общи дискусии => Темата е започната от: mincov в Април 25, 2011, 08:40:45Титла: начинаещ фиалтелист
Публикувано от: mincov в Април 25, 2011, 08:40:45
Здравейте,
Имам няколко въпроса и ще се радвам ако някой може да ми отговори на.
1.Преди години това да си член на СБФ носеше различни привилегии, например правото да закупуваш  пощенски марки пуснати за продажба само за членове на СБФ. Изобщо какви са предимствата на това да бъдеш член на СБФ или да колекционираш марки без да се включваш в някаква организация.
2.Моят интерес е към пощенските марки на тема Живопис. Бихте ли ми дали някой основни насоки как да започна да развивам своята колекция. Предполагам да увеличаваш колекцията си не значи само да е увеличена на брой екземпляри. Нужно ли е да се съсредоточа върху определена тема в колекционирането или се следва друг принцип, по определан тема,по определен период и прочие.


Титла: Re:начинаещ фиалтелист
Публикувано от: tsvetanar в Май 18, 2011, 09:47:21
По първия въпрос за съжаление не мога да помогна, тъй като самата аз не членувам в СБФ. Но и на мен ще ми бъде интересно да разбера повече по темата. :)
Колкото до втория, според мен си зависи изцяло от твоите предпочитания. Дори и да избереш вариант с по-голямо количество, поне внимавай ако не за друго, то за качеството, ако са пътували марки с печат. Аз поне гледам, когато имам тази възможност и избирам употребявани марки, за това дали назъбването е запазено, дали гърбът не е разкъсан при отделянето на марката от плика, дали има прегъвания. Също ако имаш избор, по-добър вариант са употребявани марки с печати, чието мастило не се е "разтекло" по марката или не заема прекалено голямо място, ако мастилото е по-наситено, или пък печатът не закрива основната част от отпечатаното на марката. За това се сещам аз поне, но съм сигурна, че по-опитните филателисти ще добавят много повече неща като съвети, когато се включат в дискусията.
А, сетих се и още нещо - предполагам имаш специална пинсета за марките? Не знам до каква степен имаш опит в това колекционерство и затова го споменавам за всеки случай. :)


Титла: Re:начинаещ фиалтелист
Публикувано от: fotophila в Април 11, 2013, 09:12:52
по първия въпрос- да участваш в изложби и други- прочети устава мисля че го има на този сайт.
по втория въпрос- чети специализирана литература... ако се обадиш на мейла ми fotophila@dir.bg ще ти предложа такава.


Партньори: Тангра7