ПЛОВДИВ 2014 – БАРОМЕТЪР НА ФИЛАТЕЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

30.11.2014

ПЛОВДИВ 2014 – БАРОМЕТЪР НА ФИЛАТЕЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Вече пета поредна година в Пловдив се организира БУЛКОЛЕКТО, включващо международен панаир на колекционерите и международна филателна изложба. Благодарение на помоща на Международен панаир Пловдив тези прояви станаха традиционни и очаквани от членовете на СБФ. С разнообразната си съпътстваща програма БУЛКОЛЕКТО се превърна в своеобразен барометър на състоянието на филателното движение в България.

Философията на изложбата

Акценти на V-то изложение в Пловдив бяха 135-годишнината на българските съобщения и 25-годишнината на Европейската филателна федерация. Но само те не бяха достатъчни да оформят физиономията на филателните прояви. Затова много допринесоха заложените в програмата на Международния панаир Пловдив мероприятия: от 24 до 26 октомври т. г. на територията на панаира имаше международна изложба „Медикус, Денто, Галения“, изложба „Цветна есен“, международна киноложка изложба, финали за световната киноложка купа и републикански шампионат за българско овчарско куче. И достъпът до всички прояви бе само с билет от 2 лева, а учениците и пенсионерите плащаха само 1 лев.
А шоуто в Пловдивския панаир наистина си го биваше. Защото вместо трактори, редосеялки и машини от най-различен вид, за всеки посетител имаше по нещо интересно, колекционерско разнообразие и редкости.
В Палата 7 бяха разположени не само експонатите на изложбата „България – Португалия“ и на националния конкурс“1 табло“, търговските щандове на пощата, изложбата „Римски антични монети, сечени 81 до 222 год.“, масите на индивидуалните участници в панаира на колекционерите БУЛКОЛЕКТО 2014, но и ревю-подиума за модни дамски прическта и ток-шоуто за италиански козметични продукти. И това не е всичко: погледите на посетителите бяха привлечени от бронираната витрина с първата марка в света „Черното пени“, чийто анонимен собственик (заради стойността й) бе предоставил на организаторите. Опашките от посетители пред пощенските щандове след всяко валидиране допълваха картината на колекционерския облик на атмосферата в Палата 7.

Откриването

Международната филателна изложба „България –Португалия“ бе открита с необходимата тежест – такава, че стъписа чуждестранните гости. Присъстваха Хосе-Рамон Морено - президент на ФЕПА, Михаил Миков - председател на 42-то Народно събрание, Камен Спасов – зам.-министър на съобщенията, Луиш Фераш – посланик на Португалската република у нас, Станислав Дочев – главен изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД, Георги Гергов – представител на Международен панаир

Пловдив, президентът на Португалската филателна федерация Педро Ваш Перейра и, разбира се, председателят на СБФ Спас Панчев, който с артистизъм водеше церемонията.
Г-н Михаил Миков връчи почетни плакети на Народното събрание президентът на ФЕПА Хосе Рамон Морено и Педро Веш Перейра за приноса им за развитието на филателията и на ФЕПА като организация с голям международен авторитет, вклюкваща 7 300 000 колекционери от 43 страни.
От своя страна Хосе Рамон Морено награди Съюза на българските филателисти за заслугата му за учредяването на ФЕПА през 1989 г.в София и активната му изложбена дейност. Официалното откриване завърши с валидирането на една илюстрована пощенска карта „БУЛКОЛЕКТО 2014“ и малък лист с четири марки на тема: „Транспорт – трамваи, 25 години ФЕПА“.

Изложбата

Трудно е да си представим, че преди години бе възможно да се реализира филателна изложба с Португалия. Обсегът на нашите контакти се ограничаваше главно до страните от т. н. „Източен блок“ и до нашите съседи. Но двустранната изложба в Евора в Португалия през миналата година ни накара на погледнем и към този край на Европа. Оказа се, че не сме сбъркали.
Педро Ваш Перейра каза на пресконференцията в Пловдив, че са подбрали едни от най-добрите си експонати – носители на големи златни и златни медали от световни и европейски изложби. А изборът е бил направен от между близо 50 експоната с подобни качества (!!!).
Какво можехме да противопоставим ние на тази филателна „сила“ – естествено с проверените в големите битки експонати на Спас Панчев, Орлин Тодоров, Деян Николовски, Райчо Райчев, Иван Бърнев, Евелина Михайлова и Момчил Димитров. Тези сбирки бяха оценени по достойнство с медали от голям вермей до златен, но това не стигна, за да надвием португалците. Не искам да виня нашите изложители, но спрямо показаното от гостите, ние отстъпвахме и по отношение на материала, и по отношение на изследването и на разработката. Разбира се, за това има обективни причини: португалската пощенска история е много по-богата от нашата, заради столетията колониализъм в близки и далечни страни, дълги години са имали по-лесен достъп до образци в световната състезателна филателия и западния филателен пазар, а и техните традиции и финансови възможности са далече по-добри от нашите...
Международното жури присъди голямата награда на Едуардо Соуса за неговия експонат „Автомобилът“ и на Спас Панчев – за „Пощенските съобщения в България преди Освобождението, 1840-1879 г.“.
За най-добър португалски експонат бе определен „Крал Луиш I“ на Жоао Виоланте, а най-добър български – „Пощенската история на България, 1879-1899 г.“ на Деян Николовски.

Накъде с „1 табло“ ?

Националният конкурс за експонати „1 табло“ в Пловдив привлече 26 сбирки на 23 изложители. До тук добре. Видяхме нови експонати: на Любена Рибарова - „Сантимите“, на Кръстю Кръстев – „Кореспонденция на български банки с редки имена“, Цветелина Костадинова- „Олимпийски игри“ и др. Имаше и познати сбирки, но за съжаление, без да са обогатени с нови материали или с нова разработка. Разбира се, и тук имаше изключения, като това на Георги Мезев от Силистра – „Български църкви и манастири“, на Никола Николов от София – „Микеланджело Буонароти“ и на Борислав Йорданов от София – „Рилски манастир“.
И нещо важно – оказа се, че немалко участници са подготвили своите експонати за участие в „Отворен клас“, а не за „1 табло“. Сякаш е толкова трудно да се разбере, че това са коренно различни конкурсни класове. Докато в първия експонатите се подчиняват на сравнително свободни правила за развитие и представяне, като се включват и нефилателни материали, то при „1 табло“ основните правила са дословно преписани от критериите за изграждане на състезателни експонати от всички ФИП-конкурсни класове. Т. е. не се допускат нефилателни материали, развитието следва точно темата, ясно трябвада личат тематичните и пощенско-филателните елементи, а оформлението и надписите да са прецизни, красиви и отново – строго подчинени на избраната тема. Иначе се получават недоразумения и не добри резултати, например с експоната на Кръстю Кръстев или този на Диана Тунева. Жалко е, че сбирката на Димитър Велков от Пловдив- „Грабливи птици“, не продължи своето развитие, а „замръзна" на постигнатото от предишните години.
И още. Не може експонати да получават над 90 точки (т. е. златен медал) и там да има нефилателен материал, пликове и карти да се застъпват и да се правят очевидни грешки при подбора, използването на материалите и тяхното представяне.
Съгласен съм с мнението на някои колеги, че ръководството на СБФ и съдийската колегия са в дълг към изложителите в клас „1 табло“ , както и за подготовката на млади, ентусиазирани специалисти-журьори за този важен раздел на състезателната филателия.

Отзвукът

Бързо минаха дните на изложбите в Пловдив. Настроението бе бодро, напук на лошото и студено време, което отначало стъписа гостите от Португалия и Испания, защото те идваха от страни, в които тези дни термометърът не е падал под 350 на сянка.
Гостите внимателно наблюдаваха, питаха и записваха това, което правим в Пловдив. Добре знаеха за нашите финансови затруднения и доста за политическото и икономическо състояние на страната. Затова с невярващи очи гледаха нашата филателна активност и сипеха суперлативи – не само в Пловдив, но и в техните страни след завърщането им от България - справка: последният брой на списанието на ФЕПА и илюстрованото списание на Португалската филателна федерация, където за световната изложба в Бразилия е отделена 1 страница, а за изложбата в България – цели 8 страници...
Пресата в България също не остана равнодушна към филателните прояви в Пловдив: за времето от 14 до 27 октомври 2014 г. бяха публикувани в различни национални и регионални медии 112 информации в обем 80 печатни страници. От справка в БТА се вижда, че имало 31 съобщения и интервюта в радиата и още 17 – в телевизиите, а TV + подготви и излъчи два пъти новия си документален филм „Какво е да си филателист?“...

Вместо финал

Тези дни пресслужбата на Международния панаир Пловдив публикува на своя сайт програмата с проявите за цялата 2015 година. И там е записано: „От 23 до 25 октомври 2015 г. ще се проведе VI-то издание на международния панаир на колекционерите „Булколекто 2015“ с международна филателна изложба, организирана от Съюза на българските филателисти“.
Какво ще кажете? Честито !

Христо Николчев

« назад към Изложби

Партньори: Тангра7